Welkom Bas Kwakman (2017)

Bas Kwakman, Directeur Poetry International

UNESCO, de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, wijst steden in Europa aan die van literair belang zijn. 

Deze Cities of Literature voldoen aan een aantal criteria: de stad heeft zowel nationaal als internationaal een grote literaire uitstraling en herbergt veel literaire diversiteit en kwaliteit. De stad kent een rijke aanwezigheid van schrijvers, dichters, boekhandels, festivals, bibliotheken, uitgeverijen, boekenmarkten en klinkende namen. Als City of Literature kan een stad grote literaire ambities waarmaken en zich nog meer in de kijker spelen. Als City of Literature kan een stad een vuist maken tegen laaggeletterdheid.

Er zijn niet veel steden die aan alle criteria voldoen. Rotterdam scoort behoorlijk goed. Als stad van 175 talen. Als stad met wereldvermaarde en landelijk toonaangevende literaire festivals. Als stad van het literatuuronderwijs. Als de stad van EraSmus. Als bakermat van zowel de Dichter des Vaderlands, van het beruchte tijdschrift Gard Sivik, een eigen literaire stijl en een bloeiende podium-scene. Als thuishaven en toevluchtsoord voor vele VSB-Poezieprijswinnaars, voor dierbare en inmiddels ruimvertaalde romanciers, als kraamkamer van jong talent en als gedenkplaats van dierbare grootheden. Als de enige stad ter wereld waar de poezie op vuilniswagens staat.

Ondanks de afwezigheid van een grachtengordel vol schrijvers en uitgeverijen heeft Rotterdam zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een onafhankelijke, literaire broedplaats met een grote uitstraling. Het is tijd om dat eens stevig te onderstrepen. De literaire sector en het stadsbestuur vinden elkaar inmiddels in de ambitie om City of Literature te worden. 

Het enige wat nog ontbreekt is openlijke trots. Openlijke trots en een brede zichtbaarheid. 

Zie dit als een oproep.

Bas Kwakman 

Directeur Poetry International